Uupumuksesta työn imuun

Arpeeti Oulun seutu

Uupumuksesta työn imuun

Työhyvinvointiin vaikuttavat työhön liittyvät ominaispiirteet: kuormitus- ja voimavaratekijät. Työhyvinvointia syntyy, kun nämä ominaispiirteet ovat tasapainossa. Työuupumus on seurausta liian suuresta kuormituksesta ja liian vähäisistä voimavaroista. Työn imua puolestaan syntyy, kun työhön liittyy riittävästi haasteita ja voimavaratekijöitä.

Lisäksi erilaiset henkilön omat ominaisuudet ja taidot vaikuttavat siihen, miten työympäristö koetaan ja miten herkästi stressaannutaan tai innostutaan työstä. Tärkeässä roolissa ovat erilaiset itsesäätelyn taidot, optimisuus, pystyvyysusko ja toiveikkuus. Puhutaan henkilökohtaisista voimavaroista.

Esimerkkejä palveluista

Työuupumuksesta työn imuun –  luento 1,5 h

Luennolla käydään uusimpien tutkimusten valossa sitä, miten työhyvinvointi kehittyy sekä työhön että yksilöön liittyvien tekijöiden yhteissummana.

 

Työuupumuksesta työn imuun – workshop 6 h

Työskentely rakentuu lyhyiden uusimpaan tutkimustietoon perustuvien alustusten ja yhteiskeskustelun kautta. Workshopissa pohdintaan, miten työhyvinvointi rakentuu arjessa. Tämän lisäksi tehdään työn kuormitustekijöiden ja voimavarojen analyysi ja määritellään sen pohjalta tavoitteet kehittämiselle.

Työhyvinvointia työnohjauksesta

Työnohjaus aloitetaan työn kuormitustekijöiden ja voimavarojen analyysillä, jonka pohjalta työnohjausprosessia viedään eteenpäin. Työskentelytapa soveltuu yksilöohjaukseen tai työtiimille. Työn kehittämistä viedään eteenpäin työnohjauskertojen välissä kokeilujen kautta, joiden vaikutuksia arvioidaan työnohjauksissa. Kehittäminen suunnataan sekä työn että omien työhyvinvointia tukevien taitojen kehittämiseen. Työnohjausprosessin pituus on 1-2 vuotta sisältäen 10-20 työnohjauskertaa.

Kiinnostuitko palveluistani?