Työnohjaus
Voimavarakeskeistä työnohjausta
Olen voimavarakeskeinen työnohjaaja. Voimavarakeskeisyys tarkoittaa minulle sitä, että osaan auttaa ohjattavia löytämään uusia näkökulmia työhönsä, jolloin myös paljastuu uudenlaisia voimavaroja työnarkeen. Lähestymistavassani korostuu dialogisuus, joka kehittää ohjattavien kykyä jäsentää työtään ja tehdä luovaa ongelmanratkaisua. Ryhmätyönohjauksissa dialogisuus auttaa myös kehittämään ryhmien keskinäistä vuorovaikutusta.
Minun työskentelytapaani leimaa uteliaan lempeä, kyseenalaistava ote. Tämä auttaa ohjattavia pohtimaan omia ennakkokäsityksiään ja uskomuksiaan, jotka voivat välillä haitata sekä kehittymistä että käytännön työtä. Vaikka uskon vahvasti avoimen dialogin ja syvällisen reflektoinnin voimaan, täytyy kaikella ohjaustoiminnalla olla tavoite. Minun työskentelyäni leimaa myös vahva ratkaisukeskeisyys. Ratkaisukeskeisyyteen liittyy voimaannuttava näkemys systeemisyydestä, jonka mukaan pieni muutos jossakin voi luoda positiivisen kierteen ja saada muutoksia aikaan toisaallakin.
Lue lisää blogeista: Työnohjaus – Arpeeti
Työnohjauksen toteutustapa
Työnohjaus alkaa aina maksuttomalla alkukartoitustapaamisella, jossa keskustellaan tavoitteista, työskentelymenetelmistä ja sovitaan työnohjauksen kestosta. Yksilötyönohjausten kesto on yleensä tunti ja ryhmätyönohjausten 1,5 tuntia. Sopiva tapaamisväli on 3–4 viikkoa. Työnyhteisötyönojauksissa alussa voidaan tavata hieman tiheämminkin. Työnohjauksen kesto määräytyy tapauskohtaisesti. Tyypillisesti työnohjaukset kestävät puolesta vuodesta kahteen vuoteen. Lue alta tarkemmin erilaisista työnohjausmuodoista.
Lue blogista lisää siitä, miksi työnohjaajalle kannattaa maksaa, että hän tulee keskustelemaan kanssanne työyhteisöönne.
Yksilöt
Yksilötyönohjaus on toimiva vaihtoehto silloin, kun henkilön työrooli tai asema työyhteisössä on sellainen, ettei vertaistukea ole olemassa. Yksilöohjaus mahdollistaa myös luottamuksellisemman ja syvällisemmän omien kehitysprosessien eteenpäin viemisen. Yksilöohjauksessa vaikuttaa enemmän työnohjaajan ja ohjattavan välinen keskinäinen suhde, jolloin myös ohjaajan toiminta on aktiivisempaa kuin ryhmäohjaustilanteissa.
Työyhteisöt
Työyhteisötyönohjaus voi olla aikataulutettu tavoitteellinen kehittämisprojekti tai jatkuva prosessi, jossa tehdään koko ajan oman työn tutkimista ja pieniä parannuksia. Työyhteisötyönohjaus kohdistuu aina samassa työyhteisössä kiinteästi yhdessä työskentelevän ryhmän toiminnan kehittämiseen. Työnohjauksessa voidaan kehittää työyhteisön pelisääntöjä ja prosesseja tai keskittyä työhyvinvoinnin, ilmapiirin, vuorovaikutuksen tai yhteistyön parantamiseen.
Työnohjausta käytetään yleisesti myös erilaisissa muutostilanteissa. Työnohjauksessa voidaan purkaa muutosten aiheuttamaa tunnetaakkaa sekä viedä konkreettisesti muutosta eteenpäin yhdessä kehittämällä ja pohtimalla. Myös erilaisten haastavien tilanteiden käsittely ja niistä oppiminen on yleinen työnohjauksen tavoite.
Case-työnohjaus
Case-työnohjauksessa voidaan käsitellä erilaisia haastavia asiakas-, johtamis- tai asiantuntijatilanteita. Tilanteiden käsittely mahdollistaa tunnekuorman purkamisen ja omista kokemuksista oppimisen. Case-työskentelyä voidaan tehdä yksilötyönohjauksessa tai ryhmätyönohjauksissa. Ryhmätyönohjauksien etu on vertaisoppiminen. Yksilötyönohjauksissa voidaan puolestaan syventyä täysin ohjattavan omaan tilanteeseen. Työnohjaajan ei tarvitse olla samalta alalta kuin case-työskentelyyn osallistuvien. Työnohjaajan tehtävä ei ole neuvoa, vaan auttaa ajatusten jäsentämisessä ja uusien näkökulmien löytämisessä. Työnohjaus syventää ja laajentaa ajattelua. Case-työnohjauksessa osallistujat työskentelevät samantyyppisissä tehtävissä, mutta heidän ei tarvitse välttämättä olla samasta työyhteisöstä, jos tapausten luottamuksellinen käsittely ei siitä vaadi.
Johto ja esihenkilöt
Johdon ja esihenkilöiden työnohjaus voi olla yksilötyönohjausta tai ryhmämuotoista. Työnohjausryhmä voidaan koota saman työyhteisön henkilöistä ja usean eri organisaation henkilöistä. Työnohjaus auttaa johtajaa ja esihenkilöä syventämään ja tehostamaan omaa itsereflektiotaan. Työnohjaajan kanssa voi pohtia omaa käyttäytymistään ja sen vaikutusta muihin ihmisiin. Työnohjaaja auttaa myös tekemään näkyväksi ohjattavien uskomuksia. Ryhmäohjaus mahdollistaa lisäksi vertaisoppimisen muilta johtajilta ja esihenkilöiltä.
Uudelle uralle
Jos harkitset uutta uraa, tukee yksilötyönohjaus sinua loistavasti muutoksen tiellä. Luottamuksellinen 5–8 kerran työnohjausprosessi tukee ammatillista kasvua ja auttaa sinua jäsentämään omia suunnitelmia, pohtimaan eri vaihtoehtoja – ja kehittämään uusia.
Muutosta tukeva työyhteisöohjaus
Työnohjaus toimii tukena muutoshankkeissa sekä yksilö- että ryhmätasolla. Työnohjauksessa voidaan purkaa muutosten aiheuttamaa tunnetaakka sekä viedä konkreettisesti muutosta eteenpäin yhdessä kehittämällä ja pohtimalla. Työyhteisötyönohjaus kehittää myös muutoksessa tarvittavia vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja.